
Krukaspoelie auto
Riemschijf voor krukas voor
Riemschijf voor krukas: nuttige informatie
Hoe valt het falen van de krukaspoelie op
De controle van de krukas poelie moet om de 60.000 kilometer worden gedaan. Scheurtjes of deformatie van het plastic, het scheuren van het rubber of de metalen onderdelen, de houder of bevestigingen die stuk gaan of meerkleurige vlekken aan de buitenzijde van het onderdeel geven aan dat het onderdeel aan vervanging toe is.
Als er niets raars te zien is, geeft dat geen garantie dat er niets mis is met het onderdeel. Om te kijken of hij goed werkt, moet u een markering op de poelie zetten, deze loopt van de kern tot het uiteinde, dan moet de motor gestart worden en allerlei apparaten in werking zetten zodat de riem zwaar belast wordt. Zet dan de motor uit en controleer of de markeringen nog kloppen.
U bent in staat uit te vinden of de krukaspoelie moet worden geïnspecteerd door deze aanwijzingen:
- De riem gaat sneller stuk;
- Vibraties in het passagiersgedeelte;
- Bij een draaiende motor kunnen er vreemde geluiden worden gehoord in de buurt van de motorkap: lawaai, fluitend of kloppend geluid;
- Een zekering of het relais van de dynamo is kapot.
Oorzaken voor het falen van de krukaspoelie
De krukas poelie gaat redelijk lang mee en valt in de categorie met onderdelen die om een bepaald aantal kilometers moet worden verwisseld. Over het algemeen is dat 90.000 tot 120.000 kilometer.
Het sneller slijten van de krukas poelie kan gebeuren door een zware belasting. Als de temperatuur vaak schommelt, of als er brandstof of olie in het onderdeel komt, kan het gebeuren dat het dempende gedeelte en de lagers falen.
Hoe lang dit soort onderdelen meegaan is afhankelijk van de belasting van de auto. Het vaak rijden in een stad, bij weinig toeren, of hard remmen en accelereren kunnen het onderdeel veel zwaarder belasten.
Een onjuiste installatie is een significante oorzaak voor het falen van de krukas poelie. Door gebruik te maken van het verkeerde gereedschap of bouten die veel te oud zijn, deze te los laten zitten of juist te stevig aan te draaien en een grote klap op het onderdeel zijn vaak de oorzaak van het falen van het onderdeel. Na montage moet de uitlijning worden nagelopen; tevens adviseert men om de riem te verwisselen, hierdoor heeft u minder kans op het eerder slijten van de poelie.
Soms is het falen van de krukaspoelie een direct gevolg van het gebruik van extra apparaten in de auto, we hebben het dan over bijvoorbeeld een airconditioning of een extra dynamo.
Het verwisselen van de krukaspoelie
Mocht er een defect optreden, dan is het beter om de poelie te verwisselen. Deze operatie is zeker niet lastig, maar u moet wel in het bezit zijn van speciaal gereedschap: om de poelie te fixeren een hendel, een trekker, een handvat, maar tevens een doppenset. U moet u houden aan dit stappenplan:
- Krik de auto op, dit kan met een krik, een brug of boven een put.
- Demonteer de wielen aan de voorzijde.
- Open de motorkap, verwijder de dynamo riem en het luchtfilter.
- Fixeer de poelie door middel van het juiste gereedschap, haal daarna de bouten los.
- Demonteer het onderdeel door middel van een trekker.
- Maak de bevestigingen schoon, verwijder vuil, doe schoon vet op de onderdelen.
- Monteer een nieuw exemplaar en doe de stappen hierboven andersom. De bevestigingen moet met het koppel worden vastgezet zoals aangegeven in de technische documentatie van het voertuig.